Pensjonistuniversitetet Stavanger

Kunnskap kjenner ingen alder

Norsk kvinnehistorie på 90 minutter

Onsdag 25. september kl. 11.00 kommer journalist og kulturredaktør Hege Duckert for å forelese om temaet: Norsk kvinnehistorie på 90 minutter

Hege Duckert er sakprosaforfatter og har bakgrunn som journalist og kulturredaktør i både NRK og Dagbladet. Norge er et av verdens mest likestilte land. Hvordan kom vi hit? For 150 år siden fikk ikke kvinner ta utdanning, ikke arbeide utenfor hjemmet, ikke bestemme hvem de ville gifte seg med. Spranget er langt fra kjøkkenbenken til kvinneregjeringen, fra sytøyet til skilandslaget og fra Nora i Et dukkehjem til Noora i Skam.

I foredraget forteller Hege Duckert historien om hvordan generasjoner av norske kvinner har forandret Norge, ett skritt av gangen. Vi møter gårdskoner, bydamer, tjenestejenter, fabrikkarbeidersker, forfattere, skiløpere og aktivister, som har drevet frem den friheten vi i dag tar for gitt. Her blir vi kjent med pionerer alle bør kunne navnet på, men også en rekke ukjente kvinner, som kan lære oss noe viktig om skapervilje og pågangsmot.