Onsdag 23. oktober kl. 11.00 kommer professor emeritus i moderne historie ved Universitetet i Stavanger, Roald Berg for å forelese om temaet: Svalbard i historisk og geopolitisk perspektiv
Roald Berg er professor emeritus i moderne historie ved Universitetet i Stavanger, og arbeider hovedsakelig med polarhistorie og utenriks- og forsvarspolitisk historie. Han er medforfatter i trebindsverket Norsk polarhistorie (Oslo 2004) og har bidratt med kapitler i The Cambridge History of the Polar Regions (Cambridge 2023) og Svalbard Imaginaries: The Making of an Arctic Archipelago (Palgrave 2024). Sommeren 2024 hadde han skriveopphold i Longyearbyen, finansiert av Norsk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening og Artica Svalbard.
Foredraget vil diskutere Spitsbergens politiske og geopolitiske rolle fra 1596 til utgangen av den kalde krigen inkludert den spennende og kompliserte forklaringen på hvorfor disse ishavsøyene fikk navnet Svalbard samtidig som de ble norsk territorium i 1925. Veien til norsk suverenitet har en indre, norsk historie, og en storpolitisk og internasjonal historie som handler om at stormaktene alltid hadde stor interesse for ressursene på øyene og for deres geostrategiske plassering ved inngangen til det nordlige Arktis og til Russlands nordlige havner og dermed til den myteomspunne nordlige sjørute mellom Europa og Østen. Foredraget vil særskilt diskutere hvordan Svalbard-traktaten av 1920 ble et viktig internasjonalt folkerettslig verktøy for både å sikre norsk suverenitet på øyene og fortsatt gi internasjonal adgang til å hente ut ressurser uten at øyene ble et internasjonalt konfliktområde.