Pensjonistuniversitetet Stavanger

Kunnskap kjenner ingen alder

Nobels fredspris gjennom 120 år

Onsdag 14. desember kl. 11.00 kommer frilansjournalist og forfatter Anne Synnøve Simensen for å forelese om temaet: Nobels fredspris gjennom 120 år

Anne Synnøve Simensen er opprinnelig fra Trondheim og utdannet cand.philol. ved NTNU. I tillegg har hun studert medievitenskap ved The University of Wisconsin i USA. Hun har jobbet med formidling i mange år, blant annet ved Nobels fredssenter i Oslo. Etter utgivelsen av boken «Kvinnen bak fredsprisen. Historien om Bertha von Suttner og Alfred Nobel», har hun holdt foredrag om fredsprisen ved en rekke institusjoner, både i inn- og utland.

Når det nå er 120 år siden Nobels fredspris ble delt ut for første gang, så er det på tide med et tilbakeblikk. Hvordan startet det hele? Og hvorfor lot svensken Alfred Nobel Norge få oppdraget å dele ut denne prestisjefylte prisen?

Simensen formidler historien om Alfred Nobels skjellsettende møte med Bertha von Suttner og vennskapet mellom de to i et foredrag som også er en kavalkade over fredsprisens historie. Hvilke prisutdelinger har vært de mest kontroversielle og hvilke kan sies å ha skapt historie?