Pensjonistuniversitetet Stavanger

Kunnskap kjenner ingen alder

Kan solenergi bli verdens største energikilde?

Onsdag 9. oktober kl. 11.00 kommer Professor Emeritus Harald N. Røstvik for å forelese om temaet: Kan solenergi bli verdens største energikilde?

Professor Emeritus Sivilarkitekt MNAL Harald N. Røstvik er utdannet ved University of Manchester og har vært ansatt i Greater London Council. I 1978 etablerte han en internasjonal praksis med vekt på miljø og ledet den i 30 år. Han var ansatt i «Holdbar arkitektur» professoratet ved Bergen Arkitekthøgskole i ti år før han i 2015 flyttet til UiS Byplanlegging. I 2017 ble han tildelt studentenes pris som beste foreleser ved det Teknisk- Naturvitenskapelige Fakultet. Han har bl a forelest ved universitetene Harvard, Oxford, Cambridge, AA og Barcelona, mottatt internasjonale priser, skrevet ti bøker, tusenvis av artikler og er omtalt i en rekke bøker.

Han har tegnet soldrevne bygg i Sri Lanka, Italia og Kypros, men også 10-15 i Norge. I 2022 ble han, som eneste norske blant 250 navn fra 50 land, utnevnt til Solar Pioneer av international Solar Energy Society, verdens største forening for solenergivitenskap, Han har vært sentral i elektrifisering av transportsektoren og vunnet frem i store EU og IEA søknader. Sammen med Morten Harket, Magne Furuholmen og Frederic Hauge importerte han den første «moderne» elbilen til Norge og bidro til å tvinge fram verdens beste elbilincentiver.

Hans store arkiv er donert til Arkivverket.