Pensjonistuniversitetet Stavanger

Kunnskap kjenner ingen alder

Årets sommertur går til Fjøløy fort og til Utstein kloster

Torsdag 13. juni blir det sommertur til Fjøløy fort og til Utstein kloster. Området rundt Fjøløy fort er et av regionens nyeste og mest spennende friluftsområder. Her ute mot Kvitsøyfjorden får vi oppleve litt av norsk krigs- og etterkrigshistorie kombinert med ekte naturopplevelser.

Torsdag 13. juni blir det sommertur til Fjøløy fort og til Utstein kloster. Området rundt Fjøløy fort er et av regionens nyeste og mest spennende friluftsområder. Her ute mot Kvitsøyfjorden får vi oppleve litt av norsk krigs- og etterkrigshistorie kombinert med ekte naturopplevelser.

 

Det tidligere lukkede militære området ble overtatt av Rennesøy kommune i 2011 og blir nå gradvis tilrettelagt for allmennhetens bruk. Kommunen samarbeider blant annet med Ryfylke friluftsråd og Stavanger Turistforening for å få de gjenværende anleggene i aktivt bruk, og ikke minst tilrettelegge for et allsidig friluftsliv.  

Foreløpig er det opprettet ny parkeringsplass og universelt utformet adkomstvei, så spaserturen fra parkeringsplassen og til fortet tar ikke mer enn 10 – 15 minutter. Sauene vi møter er i gang med skjøtsel av landskapet. 

Selve fortet er på 270 dekar. Vi skal få en guidet tur i området og høre om installasjonene fra den militære perioden. Kanskje tar noen av oss en tur inn i bunkere, løpegraver og deler av den militære hinderløypen. Fra signalstasjonen på toppen av Storevarden er det en fantastisk panoramautsikt og i fjellet under ligger den gamle kommandobunkeren.

Fra fortet ser vi over til Fjøløy fyr som ble opprettet i 1849 som et fiskefyr, automatisert i 1977 og erstattet av fyrlykt 1983.

Turen går videre til Utstein kloster. 

Utstein kloster er landets best bevarte klosteranlegg fra middelalderen, hvor både kirken og nedre etasje av øst- og sørfløyen er stående og i bruk. Her hadde Harald Hårfagre sin kongsgård. I middelalderen var det kloster for augustinermunker. På det meste bodde ikke mer enn 10 – 12 brødre her. Munkene hadde mange tjenestefolk som stod for gårdstell, husbygging og matlaging så her kunne de brødfø omtrent 250 mennesker årlig. 

Klosteret er hovedsakelig bygd i stein og med portaler og vinduer i kleberstein. Klebersteinen ble trolig hentet ut lokalt fra Ertenstein på Rennesøy og fra Åmøy. 

Da Christopher Garmann flyttet hit i 1750, ble anlegget satt i stand, men til dels sterkt forandret. Klosterbygningene var våningshus for gården. Omkring 1900 ble kirkens kor og tårn restaurert, mens det øvrige anlegg ble satt i stand i 1950- og 60-årene. 

Slik så klosteret ut før restaureringen i 1886. 

Vi får en omvisning på klosteret og besøker Abbedens hus og kirken. I kirken tar vi en liten pause og lytter til orgelmusikk og tester akustikken.

Sommerturen avsluttes med lunsj på Utstein kloster hotell. 

Restauranten ligger på bryggekanten med en nydelig utsikt ut over Mastrafjorden. Her samarbeider de med lokale produsenter for å tilby det ypperste av lokale og regionale råvarer. Maten er en svært viktig del av turen vår, og vi blir servert en 2-retters lunsjmeny som består av en varm hovedrett og dessert med kaffe. 

Praktisk informasjon: 

Turen er lagt til torsdag 13. juni og starter på jernbanestasjonen i Stavanger kl. 10. Vi gjør regning med å være tilbake i Stavanger mellom kl. 16 og 17.

Prisen for tur med lunsjserveringen på Utstein kloster hotell er kr. 550. 

Påmelding sendes til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. og betalingen (etter bekreftet påmelding) til konto 3206.24.54511. 

Påmeldingsfrist 22. mai 2019.